hits

PerErikGG.Blog.no

Norske sidestykket til pererikgg.com.

Hvordan redde ulven og sauene?

 • Publisert: 25.11.2017, 22:27
 • Kategori: Tanker
 • Ulve debatten

  Ulve debatten ser ikke ut til å ende ta. Vi trenger ikke ulv i landet, men den debatten holder jeg meg utenfor. At ulven tar sau betyr mye bortkastet mat, det er de fleste enige om. Det vi har av problemer, er i mitt hode.

  Problem 1: Mange som ønsker at det skal være ulv.

  Problem 2: At bønder mister dyr til ulven.

  Hvordan gjør vi begge glade? 

  Jeg tenker i retning av e-krager. Eletriske gjerder er effektivt i å holde ulven ute av områder, støt på sauen må også være effektivt til å holde Ulv vekk fra sauene. Det er ikke så lett å få tak i og bytte batteri på kragene, om de er på ulven. Jeg foreslår å sette kragene på sauene.

  Elektristet finner mange veier ned til bakken. Alt som er i kontakt med sauen, når strømmen går får også strøm. Prøv å hold i hånda på en kompis og få han til å ta på et strømgjerde. Da får du også støt.

  Så om sauen har en krage, som gir støt etter ulike forutsetninger. Så kan en lære ulven å ikke røre sauen. Det kan være en basic pulsmåler eller eller en mikrofon som trigger støt. Den sauen som blir angrepet, er det ille ut for uansett. Det trenger ikke å være så komplisert at denne også reddes. Når ulven har drept sauen og pulsen er borte, gir kragen et kraftig støt hvert 30 sekund; til den går tom for strøm. Eller mikrofon registrer lyder som tilsier ulve angrep. Hvis ulven prøver å spise av sauen får den seg en kavring. Den vil da lære seg å finne andre dyr å jakte på. 

  Økonomisk

  Jeg vet ikke hva en slik krage vil koste, men e-krager til hunder finnes i 30 - 2000 kroners klassen på ebay. Kanskje disse kan modifiseres eller kanskje det kommer på markedet. Det er også mulig å legge til funksjoner som kan redusere behov for inngjerding, til gps sporing og varsling til bonde. Alt ut ifra hva en vil legge i det. Det er ikke sikkert alle sauer trenger å ha krage, for å oppnå ønsket effekt. Hvis en sau har verdi 4000 kroner(gjetting), og hver 4 sau har en krage til 200 kroner, blir det en billig forsikring.

  Jeg har kommet med ideen min. Det opp til bonder som har lest dette, å gå videre med den.

  #ulv #bonde #politikk #tanker #pererikgg #blogg #ulvejakten #miljø #dyrevern

 • Publisert: 25.11.2017, 22:27
 • Kategori: Tanker
 • 1 kommentarer
 • Én kommentar

  Hanne Therese Dørum

  13.01.2018 kl.20:44

  Kanskje det hadde vært noe?

  Skriv en ny kommentar